KALIDOSCOPI 2015 7a edició

Espais híbrids: oportunitats i relacions entre el dins i el fora dels entorns educatius formals.


Dimecres 18 de novembre de 2015
De 18:00 a 21:00h
Entrada lliure amb inscripció prèvia per previsió d’aforament a
inscripcions@experimentem.org

El Kalidoscopi convida a persones, col•lectius i institucions a compartir experiències des de les quals resituar i debatre entorn a certes situacions i problemàtiques que ens ajudin a reestructurar pràctiques actuals en contextos canviants i alhora projectar propostes en clau de futur que ens permetin definir plegats nous horitzons.

La moderació del debat s’encarrega de fer les conclusions i recollir les aportacions dels convidats i els assistents en un text que es podrà descarregar del web d’EART.

Espais híbrids: oportunitats i relacions entre el dins i el fora dels entorns educatius formals

Cada cop són més nombroses les iniciatives educatives que es mouen en espais híbrids i intermitjos. Unes oportunitats que sorgeixen pel desig, el desconfort, la necessitat, la convicció, la col•laboració o l’oportunitat per repensar les potencialitats que ens poden oferir aquests espais d’acció, entre el dins i el fora dels entorns educatius formals. Experiències i experimentacions d’autogestió de projectes educatius; cooperatives; propostes col•laboratives; pràctiques comunitàries; projectes de slow-learning i sostenibilitat, etc.

Aquest fòrum pretén obrir un espai per compartir i reflexionar entorn d’aquestes formes de treballar i d’imaginar-se els contextos formatius, de convivència i d’aprenentatge, però també compartir i fer visibles els dilemes, conflictes, reptes, tensions i esforços que emergeixen.

Blocs generals de debat/

    L’escola expandida. Altres oportunitats d’aprenentatge
    Quines són i on sorgeixen?
    Com es posen en joc?

    Reverberacions i aïllament en les relacions entre agents
    Podem treballar plegats des de la distorsió o el desacord?
    Com establim vincles i ponts per no reproduir-nos en un loop constant?
    Quins són els reptes? Els compartim?

Moderació a càrrec de Judit Vidiella. Doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Del 2001 al 2013 ha treballat a la Facultat de BBAA de la UB, del 2013 al 2015 al Departamento de Pedagogia e Educação de la Universidade de Évora (Portugal), i actualment treballa a l’ERAM, centre adscrit a la Universitat de Girona en el Grau d’Arts Escèniques i el d’Audiovisuals i Multimèdia. Forma part del grup de recerca UB Esbrina (subjectivitats i entorns educatius contemporanis), de la xarxa REUNI+D (red universitaria de investigación e innovación educativa); de la xarxa internacional Another Roadmap for Arts Education, i del grup Col•lectivaccions, que realitza mediació i pràctiques col•laboratives en contextos artístics i educatius http://www.colectivaccions.org Especialitzada en formació del professorat, estudis de performance i teories de gènere.

Amb la participació de:

Jordi Mas. Ballarí, investigador i pensador del cos humà i de les seves potencialitats. Interessat en la capacitat transformadora del moviment com acció creativa i en l'intangible que es manifesta. D'aquesta manera, treballa en contextos territorials amb les comunitats i/o grups de gent que hi viuen o en formen part, per esdevenir paisatge i dotar-lo així de noves significacions. Com a educador, acompanya processos, que van del que és social al que és individual i a l'inrevés. Promou tallers de psicomotricitat familiar, principalment amb nadons, i col•labora amb grups de renovació pedagògica en l'àmbit de primària i secundària, fomentant la tríada: pedagogia / vivència / arquitectura. http://www.jordimasdansa.com

La tribu sugurú: Grup de famílies organitzades per compartir la criança, constituïdes com una associació sense ànim de lucre formada per t@ts els membres de les famílies que hi formen part, amb els infants respectius. Alguns objectius a destacar del projecte educatiu són els de crear un espai d’interacció, joc i experimentació pels infants, seguir una línia clara de criança activa, respectuosa i no directiva, i gaudir en la mesura del possible d'espais exteriors en contacte amb l'aire lliure.

Inspira Secundària: Grup de mestres, professorat de secundària, famílies i persones interessades en la renovació pedagògica a la secundària que es reunieix, per compartir, formar-se i fer xarxa per tot el territori. http://www.inspirasecundaria.org/

Inter-Accions (Marta Carrasco i Kika Moragues) Inter-Accions és un projecte pedagògic col•lectiu interuniversitari que treballa des de l'autogestió i la transdisciplinarietat. Comença com un projecte d’estudiants per als estudiants d'art i arquitectura que es proposa davant la necessitat d’obrir espais autònoms i transdisciplinaris d’aprenentatge dins la mateixa institució universitària. L’objectiu principal de la pro¬posta és construir un espai d’experimentació on sigui possible treballar sobre la gestió col•lectiva de l’aprenentatge més enllà dels continguts i els resultats, prenent com a objecte d'estudi i pràctica les interaccions que es pro¬dueixen en l’espai social de la ciutat. http://www.inter-accions.org

CoeducAcció (Verònica Guix Ruiz i Alba González Castellví) CoeducAcció és una associació sense ànim de lucre que treballa per la transformació educativa amb perspectiva de gènere. Està formada per un equip multidisciplinar i intergeneracional de dones professionals amb una àmplia experiència en coordinació de projectes, formació de professorat, gestió de polítiques educatives, transferència de coneixement i teorització sociològica de la coeducació.

El projecte educatiu per a la transformació i co-creació del pati de l’escola Dovella neix de la inquietud de la comunitat educativa d’aquesta escola, situada al Districte de Sant Martí (Barcelona), per tal de millorar el pati de l'escola. Essent el pati un espai d'aprenentatge i relació clau en el desenvolupament i l'educació dels infants, el present projecte no només vol incidir en la millora i potencialitat del pati de l'escola, sinó també, en la participació activa i el treball en xarxa de tota la comunitat educativa, i és per això que s’emmarca dins un procés participatiu en el que intervenen alumnat, professorat, monitoratge i famílies. A la vegada totes les fases del projecte incorporen la perspectiva de gènere com a eix transversal. http://www.coeducaccio.com/

Jordi Macián És llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Fa 23 anys que és professor d'Educació visual i plàstica a la secundària i de Dibuix tècnic al batxillerat a l'Escola Concepcionistes de Barcelona on és Cap del departament d'Educació Artística. Col•labora des de fa 8 anys com a professor associat al Màster Art i Educació de l'UB coordinat pel Fernando Hernàndez. Els seus projectes sempre s'han dirigit cap a la interdisciplinaritat. Va compartir l'any passat amb la María Acaso el projecte "Pràctiques performatives a l'educació" dins l'espai del MACBA i Fabra i Coats.

Marta Serra Permanyer Doctora arquitecta especialitzada en treball comunitari, espai públic i urbanisme ecològic. Coordina processos a través de recerca-acció participada i pràctiques col•laboratives per promoure nous marcs perceptius entorn la sostenibilitat, el paper actiu de l’usuari i el seu grau d’autogestió. Actualment és professora associada del Màster Habilitant en Arquitectura de l’ETSAV al Departament de Composició Arquitectònica (UPC) on investiga sobre relacions col•laboratives entre la comunitat acadèmica i els agents socials vinculats als projectes a desenvolupar. És membre fundador de l’estudi professional Cíclica [espai, comunitat i ecologia] www.ciclica.eu des d’on coordina processos de mediació per activar un canvi de visió sobre reptes ambientals específics de cada projecte. També coordina projectes de comissariat entorn les pràctiques espacials creatives i l’espai públic com ara el FesCamp Festival d’Art, Comunitat i Medi Ambient (2014-2016, Cíclica) www.fescamp.cat i col•labora a la Mostra Internacional d’Art Urbà (2008-2016, Museu Thermalia) www.miau-termal.cat . El 2014 va presentar la tesi Espais Latents, pràctiques artístiques contemporànies vers un urbanisme crític http://hdl.handle.net/10803/260971

Descarregueu els textos de les edicions anteriors del Kalidoscopi:

 • Kalidoscopi 2013. 20 anys en art i educació.

  Com dialoguen els tallers d’art amb els canvis en l'art contemporani i l'educació formal?
  Moderació: Fernando Hernández-Hernández
  Convidats: Xavi Garriga i Oriol Vilapuig/ Escola Illa, Xavi Rodríguez i Núria Fusellas/ Blanc de Guix i Gemma Molera, Eva Navarro i Martí Urroz/ Taller Triangle.

  Residències i espais de producció artística: respostes amb futur
  Moderació: José Antonio Delgado
  Convidats: Olivier Collet i Jérôme Lefaure / Homesession, Oscar Abril Ascaso / Nau Estruch i Marta Gracia /Hangar

  Què podem fer a part de comptar els públics?
  Moderació: Jordi Ribas Boldú
  Convidats: Jordi Clavero /Fundació Joan Miró, Anna Crosas / Oficina de Difusió Artística Diputació de Barcelona i David Armengol

 • Kalidoscopi 2014. Situacions reals: un nou marc d'aliances i cooperacions entre les institucions i els professionals del camp de la producció cultural.

  Moderació: Carles Guerra (Artista, crític i comissari independent)
  Convidats: Fito Conesa (artista visual i coordinador d’Habitació 1418 del Macba i CCCB); Marta Gràcia (Art Motile); Morir de Frío (Col•lectiu); Caterina Almirall (elPassadís); Javier Rodrigo (Transductores); Ramón Parramón (Idensitat); Txuma Sánchez (Sala d’Art Jove) i Linda Valdés (Programes Públics de la Fundació Antoni Tàpies).