PASSEU, PASSEU! 25 ANYS ENTRE ART I EDUCACIÓ


PROGRAMA DE LA JORNADA

TALLERS OBERTS DE LA RESIDÈNCIA EART/
D’11.00 a 14.00 i de 17:00 a 22.00h

Taller 1/ Marlene Krause
Taller 3/ Jordi Ferreiro
Taller 5/ Teresa Gomez Martorell
Taller 6/ Maria Fernanda Arévalo
Taller 7/ Isabel Barios Ibars, Roc Domingo, Marta Rosell
Taller 9/ Brigitta Both
Taller 11/ Sent i Crea Projectes
Taller 15/ Marina E.G.
Joanna Empain


INTERVENCIONS A L’ESPAI EART/
Anomenar un jardí. Proposta de l’artista resident Roc Domingo
Anomenar un jardí és valorar-lo. Anomenar-lo més que donar-li nom, perquè potser no se l'hi pot posar un de sol. Aquesta és una intervenció al jardí d'EART a partir d'informació acumulada sobre les plantes que hi ha, què necessiten i en què ens poden ajudar.
Tot el dia. Pati

CARTOGRAFIar, NARRARar, FILMar, JUXTAPOSar: Narratives experimentals per a l'educació. Proposta de l’artista resident Joanna Empain
El projecte de recerca doctoral proposa una reflexió sobre la relació entre art i educació, i més concretament sobre com les pràctiques experimentals de les imatges en moviment generen formes de fer i pensar que poden contribuir a produir noves formes de narrar-se a sí mateix i a “l'altre" i, per tant, a repensar les relacions pedagògiques. Aquesta recerca ha anat generant artefactes visuals com a cartografies, vídeos, dibuixos que presentaré a l'espai del taller.
Tot el dia. Taller 15

Memento. Proposta de l’artista resident Brigitta Both
Exposició de collages i pintures amb tècniques mixtes en relació a la memòria de les víctimes i d’algunes de les més grans catàstrofes naturals mundials dels últims deu anys.
Tot el dia. Taller 9

MOSTRA/
Capes de memòria .El recordar com a aprenentatge. Proposta d’Eart
Els processos de memòria i aprenentatge són difícils d’estudiar per separat. Perquè fer memòria respon a una necessitat de repensar-se des d’una perspectiva crítica, on visibilitzar els assajos i errors, i on l’aprenentatge s’entén com a experiència i procés.
Es tracta d’un desplegament de documents i intencions, des d’on transitar la vida d’un projecte al llarg dels darrers 25 anys, sobrevolar les seves ubicacions, les relacions o els relats d’experiències viscudes en l’intent de vincular art i educació, alhora com a testimoni i agent de pedagogies i polítiques culturals.
Temptatives que s’ubicaran en l’espai d’EART, descobrint rastres de residències, reflexions, accions, etc., entrellaçats amb aniversaris en un espai i temps, que ha configurat diverses comunitats, afectes i relacions.
Tot el dia. Aula 2

ACTIVITAT INTERGENERACIONAL/
La Biblioteca sense llei. A càrrec de l’artista-educadora Antònia del Río.
L’activitat proposa posar en joc el concepte de Biblioteca. Normalment un espai normatiu, silenciós, endreçat…
Partirem de l’imaginari establert amb els llibres en un prestatge per tal de donar-li la volta i explorar totes les possibilitats que ens donen els llibres com a material constructiu i simbòlic.
D’11.00 a 12.30h. Pati

BALLS AL PATI/
Escola SwingCats
Balls en directe dels ballarins de l’escola de swing SwingCats... us animeu?
De 13.00 a 14.00h. Pati
LECTURES, PROJECCIONS I ACCIONS/
Enfilar l'agulla abans de marxar. Brodat col·lectiu. Proposta del col·lectiu d’artistes residents K.G.G. Kitchen Guateque Grup
Els guatequers ens conviden a un brodat col·lectiu per continuar amb les estovalles del KGG.
A partir de les 17h. Pati

Mans invisibles. Proposta de l’artista resident Isabel Barios Ibars
El mot cirurgia ve del grec χείρ, “mà”, y ἔργον, “treball” i literalment significa “treball manual”. Les mans són les encarregades d’executar els procediments quirúrgics: agafar el bisturí, incidir la carn, tallar, cosir, extreure allò maligne... Però que n’és de les mans un cop aquestes són substituïdes per elements mecànics? On queda el gest en la robòtica? Mans invisibles és un vídeo assaig que, a partir del robot quirúrgic Da Vinci System, reflexiona sobre el sentit de l’avenç de la tècnica. Es farà una projecció de la peça a la qual seguirà una conversa amb l’artista
De 17,30h a 18.15h. Aula 2

POESIAAISEOP. Proposta dels artistes residents Sent i Crea projectes i Teresa Gómez Martorell
A partir de la qualitat no narrativa del llenguatge poètic, aquesta proposta parteix del fet no narratiu de la poesia, de la deconstrucció per a construir un nou poema.
De 18h a 19h. Pati

Momento Movil. Proposta de l’artista resident Marlene Krause
Lectura de dos histories curtes del nou llibre “Momento Movil” de l’artista Marlene Krause, editat per Apa Apa Cómics.

De 19.00h a 19.45h. Aula 2

MÚSICA AL PATI/
Waterparties Djset
Música d’aquí i d’allà, d’avui i d’ahir per dansar, acomiadar-nos i celebrar la jornada!
De 20.30h a 22.00h. Pati

Descarregar el Programa

Descarregar el Dossier de premsa

Imatge: Treballant per (o insomni permanent). Proposta dels artistes residents Roc Domingo i Marta Rosell per Portes Obertes 2018